Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

JOJOBA YAĞININ CİLDE FAYDALARI

 

Jojoba yağı; anavatanı ABD’nin Arizona ve Kaliforniya eyaletleri ile Meksika’nın Sonora Çölü olan Simmondsia chinensis bitkisinin tohumlarından elde edilen, berrak altın renginde değerli bir yağdır.

 

 

Jojoba yağının çok eski zamanlarda Amerikan yerlileri tarafından yara tedavisinde ve saç dökülmesinin önlenmesinde kullanıldığı bilinmektedir. 1933 yılında, Jojoba tohumundaki mum tabiatındaki yağın diğer bitki yağlarından farklı olduğu ve kaşalot olarak bilinen balina yağına benzer olduğu keşfedilmiştir. 1972 yılında ‘’Deniz memelilerinin Korunması’’ anlaşması ile, balinaların avlanmasına yönelik gelen kısıtlama ile, Jojoba yağının önemi artmış ve kozmetik, ilaç gibi farklı endüstrilerde pazarlanmaya başlanmıştır.

Güzellik dünyasına bir güneş gibi doğan ve sıvı altın olarak da adlandırılan Jojoba yağına rağbet oldukça büyük. Saç ve cilt bakımında formüllerin olmazsa olmazı olarak yer alıyor. Jojoba tohumlarının %50’si yağdan oluşuyor. Doymamış yağ asitleri ve antioksidan bakımından zengin jojoba yağı, besleyici ve onarıcı özelliği ile kullanım sonrası pürüzsüz bir dokunuşu da garanti ediyor.

Jojoba yağının tüm cilt tiplerinde oluşabilecek kusurları gidermeye yönelik kanıta dayalı etkilerinden dolayı, cilt bakımında kullanılması için birçok neden var.

 

 

 

 

İşte favoriniz olacak Jojoba yağınının cilde faydaları:

 

 

TÜM CİLT TİPLERİNE MUHTEŞEM UYUMU : 250.000’den fazla tanımlanmış bitki arasından Jojoba, cilt tarafından üretilen sebum salgısına benzer özellik taşıyan ve yüksek miktarda sıvı balmumu esterleri üreten tek bitkidir. Cilt Jojoba yağını tanır, gözeneklerini açar ve alt tabakalara doğru nüfus etmesine olanak sunar.  Jojoba yağı,  tüm cilt ve saç tipleri için yüksek emilimi ile doğal nemlendirici ve yumuşatıcı olarak kullanılabilmektedir.

 

 

 

NEMLENDİRİCİ KALKAN: Jojoba yağının cilde faydaları arasında nemlendirici ve yumuşatıcı özelliği gelmektedir. İçeriğindeki Omega-6 esansiyeli, A ve E vitaminleri ile cilt bariyerini korur. Sebum ile birlikte mükemmel bir kombin oluşturarak, transepidermal su kaybını önler ve cildin nemini korumak için çalışır.

 

 

 

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ İLE CİLDİNİZ İÇİN SAVAŞIR: Jojoba yağı gün boyu cildinizin maruz kaldığı çevresel faktörlerden kaynaklanan oksidatif strese karşı koruyucu etki gösterir. Cildin yenilenme sürecine destek olur. Yaşlanma etkilerini geciktirerek, daha genç ve canlı bir cilt görünümü için çalışır.

 

 

KOLAJEN SENTEZİNİ ARTIRIR: Jojoba yağının cilde faydalarından belki de en önemlisi, içeriğindeki antioksidanlar ile kollajen üretimini desteklemesidir. Yaş ilerledikçe cildimizdeki kolajen seviyesi azalır.Yapılan dermatolojik çalışmalarda, uygulamanın ardından 8 saat geçmesine rağmen Jojoba yağının etkisinin devam ettiği, cilt esnekliğini %45 oranında arttırdığı ve cilt üzerindeki ince çizgilerin azalarak cildin pürüzsüz bir görünüme kavuştuğu görülmüştür. [1]

 

 

KIRIŞIKLIKLARIN GÖRÜNÜMÜNÜ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR: Antioksidanlarca zengin Jojoba yağı, cildin elastikiyetini artırmaya da yardımcı olur. Cildin uzun yıllar gergin ve genç görünümü için, cilt bakım rutininizin joker bileşeni olarak yerini alır.

 

 

 

YARALARIN İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YARDIMCI OLUR: İçerisindeki doğal E vitamini konsantrasyonu ile de Jojoba yağının cilde faydalarından, yara iyileşmesini uyarıcı olması da dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalar, cildinizin bir kesik ya da çizik sebebi ile ayrılmasından sonra, cilt hücrelerini tekrar birbirine bağlamaya teşvik ettiğini göstermiştir. Bu durum aynı zamanda akne izlerinin tedavisinde de etkili olabilmektedir. [2]

 

 

 

KIZARIKLIK VE İRİTASYONU ÖNLER: Jojoba Yağı anti-inflamatuar ve iyileştirici özelliği ile bilinir. Ciltte kuruluk, dökülme, kaşıntı ve kızarıklık gibi iritasyonla ilgili semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Cildi sakinleştirir ve rahatlatır. Sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarında, tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

 

 

 

AKNE TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUR: Jojoba yağının, önemli derecede sebum özelliği göstermesi aklınızda, yağlı ve akneli ciltlerde bu sorunu arttırıp arttırmayacağı soru işaretini bırakabilir. Jojoba yağı, toksik madde içermeyen, alerjik reaksiyona neden olmayan bir yağdır ve komedojenik değildir. Komedojenik terimi, “cilt üzerindeki gözenekleri tıkayan” anlamına gelmektedir. Komedojenik ürünler, cildinizde akne, fazla sebum salgısı gibi sorunlar yaratabilir. Fazla sebum salgısı gözeneklerinizi tıkayarak cildinizin nefes almasını engeller. Jojoba Yağı, eşsiz doğal sebum özelliğinden dolayı cilt tarafından hızlı emilir ve yağlı bir his bırakmaz ve ciltteki sebum salgısını düzenleyerek oluşabilecek cilt problemlerinin önüne geçer. Bu özellikleri, yüksek derecede (yaklaşık %65-85) komedojenik olmadığı bilinen Gadoleik asit barındırdığı için gerçekleştirir. Böylece cildinizde,  gözenekler tıkanmadan, sağlıklı bir şekilde oksijen akışı sağlanır. [3]

Jojoba Yağı ayrıca, anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özellik göstermektedir. Michigan Üniversitesi’nde Jojoba yağı ve 5 yaygın cilt bakterisi üzerinde yapılan çalışmada bakterilerin yok olduğu gözlenmiştir. [1]

Jojoba yağını doğal insan sebumuna benzeyen bu eşsiz özelliği ile anti-inflamatuar özelliği sayesinde, ciltteki akne, gözenek tıkanıklığı sorunlarının yanı sıra, seboreik dermatit, Gül hastalığı, yaraların iyileşmesi konusunda benzersiz olduğunu öne çıkarmaktadır. [4]

 

 

 

GÜNEŞ YANIKLARINI YATIŞTIRMAYA YARDIMCIDIR: Antioksidan bioaktifler ile özellikle E vitamininin, cildimizi Güneş’e karşı koruyucu etkinliklerinden sıklıkla bahsedilir. Jojoba yağı bu kombinasyonu içermesi ile, birçok Güneş koruyucu ürününde tercih edilmektedir. Güneş’in cildimize vereceği zararların önüne geçmesinin yanısıra, cildi kurutmasına karşı koruyucu da  görev üstlenir. Güneş’ten zarar görmüş cildi onarmaya yardımcı olur. Anti-inflamatuar etkisi ile Güneş yanığına bağlı oluşan ağrı, şişlik ve yangıyı hafiflettiği bilinmektedir. [5]

 

 

 

DUDAK BAKIMI SAĞLAR: Dudaklarımızın yeterli korumaya ve zengin beslenmeye ihtiyacı vardır. Soğuk hava, rüzgar, UV ışınları, sigara kullanımı gibi faktörler, cildin en hassas bölgesi olan dudakları olumsuz etkiler. Jojoba yağı yoğun nem sağlayarak, dudaklarınızın yumuşak ve güzel görünmesine yardımcı olur.

 

 

 

 

 

REFERANSLAR

[1] Textron, Product Data Sheet of Organic Jojoba Oil, Barselona, İspanya, 2007

[2] Volkan Tanaydin , Jurek Conings ,, Masoud Malyar , René van der Hulst , Berend van der Lei The Role of Topical Vitamin E in Scar Management: A Systematic Review 36(8):959-65, 2016

[3] Kerfoot Avril Group, Jojoba Oil Simmondsia Chinensis Plant Oil, https://www.kerfootgroup.co.uk/wp-content/uploads/2019/11/191419-Jojoba-Oil.pdf

[4] Vaughn, A., Clark, A.,K., Sivamani, R., K., Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science, Am J Clin Dermatology, 2018, 19:103-117

Ramy R.Habashy, Ashraf B.Abdel-Naim, Amani E.Khalifa, Mohammed M.Al-Azizi Anti-inflammatory effects of jojoba liquid wax in experimental models, Pharmacological Research Volume 51, Issue 2, February 2005, Pages 95-10

 

Etiketler: jojoba, organik, ciltbakımı
Mayıs 27, 2020
Listeye dön